Поштовани корисници,

Пуштен је у рад систем за електронско учење Народне библиотеке Србије. Да бисте постали члан система, потребно је да отворите налог на овој страници.

Уколико имате неке недоумице или додатна питања, слободно нас контактирајте на: e-ucionica@nb.rs

Бесплатно су вам на располагању курсеви настали у оквиру пројекта "AccessIT Plus", које смо поставили у сарадњи са Библиотеком града Београда.

Да би се уписали на курс потребно је да кликнете на курс за који сте заинтересовани и да се на следећој страници региструјете. Детаљније упутство о похађању курса можете погледати овде.

Позивамо све заинтересоване да се региструју и похађају курсеве.

Курсеви почињу од 22. јула 2013. године. Трајање курсева није ограничено али свима онима који успешно заврше један или оба курса до 15.09.2013. биће додељен сертификат пројекта АccessITPlus.

НАПОМЕНА: Препоручујемо полазницима да прво пробају да похађају курсеве на енглеском језику јер је много теже пратити све на српском и разумети суштину пошто су неки термини тешко преводиви или вишезначни.

Желимо вам успешно учење,

Народна библиотека Србије

Прескочи доступни курсеви

Доступни курсеви

 • During this course you will learn how to organize and perform digitisation activities in small memory institution e.g. public library or local museum.

  This course shows how to digitise cultural heritage objects, how to prepare them for on-line presentation and how to describe them with metadata. Besides of necessary theoretical background, the course includes also practical instructions which will enable small institutions to create high quality digital content and make it available to services like Europeana.

  Самостални упис: Digital repositories for small memory institutions
 • This short course is addressed to people who want to prepare their existing repository for cooperation with Europeana and start such cooperation as Europeana content providers.

  During this course you will learn more about the idea behind Europeana and about its functionality. The concept of metadata aggregation and the OAI-PMH protocol, which are technical foundations of Europeana, will be also described. In the following topics you will find a detailed explanation of the procedure which has to be fulfilled in order to pass resources to Europeana, including the preparation of metadata mapping from metadata schema used in your repository to Europeana Semantic Elements schema.

  Самостални упис: Cooperation with Europeana
 • Током курса ћете учити како да организујете и обављате послове дигитализације у малој баштинској институцији, нпр. јавној библиотеци или локалном музеју.

  Овај курс објашњава како се дигитализују објекти културног наслеђа, како се припремају за онлајн презентацију и како се описују помоћу метаподатака. Поред неопходног теоријског знања, курс обухвата и практична упутства која омогућавају малим институцијама да креирају дигитални садржај високог квалитета и учине га доступним сервису као што је Еуропеана (Europeana).

  Самостални упис: Дигитални репозиторијуми за мале баштинске институције (2013)
 • Овај курс је намењен свима онима који желе да припреме свој репозиторијум тако да буде спреман за сарадњу са Еуропеаном, као и да успоставе саму сарадњу.
  Самостални упис: Сарадња са Еуропеаном (2013)